Sistemske postavitve po metodi Berta Hellingerja

Sem sistemska terapevtka po metodi Berta Hellingerja. Opravila sem izobraževanje za sistemske organizacijske postavitve in pridobila certifikat nizozemskega inštituta Berta Hellingerja v sodelovanju s slovenskih Inštitutom za sistemske postavitve.

Pri svojem delu vključujem sistemsko razmišljanje in metodo sistemskih postavitev, saj mi je blizu pogled, da je za vsakim vedenjem, slabim počutjem, stisko … večja slika. Sistemsko razmišljanje je jedro sodobne psihoterapije in nam da odgovore na to, zakaj se ob tem, ko se spremenimo sami, spremeni tudi okolica.

Ljudje smo socialna bitja, smo del sistemov. V sistemih veljajo določena pravila, vlada nek naravni red, na primer ta, da so starši večji od otrok, zato oni sprejemajo pomembne odločitve, ko so otroci majhni. Kadar smo s tem redom usklajeni, čutimo lahkotnost bivanja. Z metodo sistemskih postavitev (postavitev družine, postavitev sistema organizacije – organizacijskih postavitev) lahko dobimo uvid v skrite mehanizme, ki so našemu umu pogosto skriti. Tako pridemo do rešitev na način, ki nas vsakič znova globoko gane s svojo natančnostjo in veličino.

Postavitev družine so ljudje uporabljali že od nekdaj. Če se na primer mož ni vrnil z lova, so s pomočjo postavitve ugotovili, če je še živ, če si je morda v drugem kraju našel novo ženo, če je poškodovan … To je bila pomembna informacija za skupnost. Utemeljitelj te metode, kot jo poznamo danes, je nemški filozof in psihoterapevt Bert Hellinger. Skozi več desetletij dela s postavitvami je opazoval vzorce, ki so se ponavljali in prišel do mnogih zanimivih odkritij, ki jih je opisal v številnih knjigah: Sreča, ki ostane, Ljubezenske zgodbe, Priznati to, kar je …

Postavitev družine Taisa

Ko se nam odstre večja slika situacije, v kateri smo, jo lažje rešimo

Družina je prvi sistem, ki mu pripadamo in ima na nas velik vpliv. Preko svojih staršev smo povezani z izvorom življenja. Ko smo v sozvočju z naravnim redom stvari, smo v duši mirni in stvari se postavijo na svoja mesta. Vsa področja življenja so nekako povezana z našim družinskim sistemom in dinamiko v njem.

Ker smo ljudje med seboj povezani in je naše nezavedno zmožno sprejeti in posredovati informacije tudi iz sveta onkraj naših čutil, lahko z metodo postavitev dobimo vpogled v rešitev problema, ki nas muči. To je lahko nekaj v zvezi z nami samimi (na primer pomanjkanje zaupanja vase, strah, depresivnost ipd.), v povezavi z drugimi (odnosi) ali pa iz našega poslovnega okolja (problemi v službi, pomembne poslovne odločitve ipd.).

Ko posameznik v prostor postavi elemente, ki so ključni za razrešitev njegove situacije (na primer predstavnika zase, za svojo mamo, očeta, denar, hišo itd.), se že iz položaja, kako jih je postavil, razbere pomembna slika. V nadaljevanju so ključni premiki in magnetizmi med temi elementi. Nekateri se privlačijo, drugi odbijajo, situacija se spreminja tudi s pomočjo intervencij, ki jih moderator vpelje, da se ponovno vzpostavi naravni red. Vsi poznamo primere, ko se določeni vzorci ponavljajo iz generacije v generacijo ali ko se v nekem oddelku v podjetju ves čas pojavljajo podobni problemi, ne glede na to, kako prestavljajo ali odpuščajo zaposlene. To je znak, da nam sistem kaže, da nismo v skladu z naravnimi zakoni.

Metoda postavitev družine je poznana širom po svetu, v Mehiki jo integrativno vpletajo v šolski sistem. Metoda sistemskih organizacijskih postavitev (postavitev organizacijskih sistemov – organizacij) je uveljavljena v mnogih državah in se širi tudi v Sloveniji. Sistemski coaching se lahko izvaja tudi individualno in vam prav tako odstre večjo sliko in vam nakaže možnosti za rešitev, ki jo morda že dolgo iščete.